Curs 18-19

Curs 18-19

Pàgines

divendres, 24 d’abril del 2009

NOUS EXPERIMENTS !

Nens i nenes de sisè: tranquils no s'han acabat els experiments. En breu farem més. La propera setmana tenim festa el divendres i recuperarem la normalitat amb experiments relacionats amb els arbres, la matèria, la llum, les flors...


Això és un avanç

Els troncs dels arbres amaguen informació.

Després de la gran ventada que vàrem patir fa mesos, vam poder veure força troncs tallats per diferents llocs de Castelldefels. Hem recollit uns quants i aprofitarem aquest fet per observar-los i analitzar la informació que ens ofereixen els troncs sobre el creixement de l’arbre.

Un arbre tallat presenta una serie de cercles concèntrics que s’anomenen anells. Cada un dels anells de creixement corresponen a un any. Si volem saber l’edat de l’arbre contarem els anells del centre cap a l’escorça. Un anell està format per dos parts diferenciades: creixement a la primavera (part clara de l’anell) i el creixement a la tardor (part més estreta i fosca de l’anell). El tamany dels anells també són variables i reflecteixen les condicions climàtiques amb les quals ha crescut l’arbre: si els anells són prims ens indiquen que l’arbre ha viscut anys de sequera.

El creixement s’esdevé per l’aparició de nous anells a la part externa de l’arbre que és on la sàvia circula, per tant la part central és fusta morta. Per aquest motiu, podem trobar arbres que estan vius encara que presenten forats o estan buits per dins.

La ciència que estudia i data els anells de creixement anuals dels arbres és la dendrocronología (del grec dendros, arbre, i cronos, temps). Les primeres observacions dels anells dels arbres i la seva relació amb el clima va ser enunciat per Leonardo da Vinci.



Una idea de la Carme Alcober. Gràcies Carme.

Quin experiment dels que hem fet fins ara t'ha agradat més?

Quin experiment t'ha agradat més?